Autisme en werk, tips voor de werkgever
Voor mensen met autisme is het een stuk moeilijker om een baan te vinden. Veel werknemers nemen niet graag iemand aan met autisme, vaak komt dit voort uit onwetendheid. Werkgevers weten over het algemeen niet veel over autisme, laat staan dat ze weten hoe er mee om te gaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slechts 29% van de mensen met autisme een reguliere baan heeft. Hoog tijd dus om te laten zien dat dit wel degelijk anders kan.
Een handicap wordt een kwaliteit
De gedragskenmerken van mensen met autisme worden vaak gezien als een handicap, maar wat als die gedragskenmerken op de juiste manier worden ingezet? Dan is het ineens geen handicap meer maar wordt het een kwaliteit die heel goed inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Oog voor detail, zeer goede concentratie en stiptheid zijn misschien wel de bekendste van deze kwaliteiten, maar de lijst is nog veel langer. Veel mensen met autisme hebben een zeer goede concentratie en kunnen uitstekend rekenen, anderen zijn misschien heel erg handig met een computer of kunnen goed schrijven. Het zou zonde zijn als deze talenten niet optimaal benut zouden worden op de arbeidsmarkt en toch gebeurd dit niet vaak genoeg. Er komen steeds meer projecten die het mogelijk maken om mensen met autisme aan een goede reguliere baan te helpen. Door middel van begeleiding door een jobcoach, van zowel de werknemer als de werkgever komen de twee nader tot elkaar en ontstaat er meer begrip en uiteindelijk resulteert dat in heel veel waardering voor de werknemer. Er is namelijk bijna geen loyalere werknemer dan iemand met autisme. Dit komt door nog zo’n gedragskenmerk die vaak als een handicap wordt gezien, namelijk dat zij niet van verandering houden. Iemand met autisme zal daardoor minder snel van baan verwisselen en daarmee is al de energie die een werkgever in zijn werknemer stopt het zeker waard.
Voor elke kwaliteit is er een baan
Welke baan precies bij iemand met autisme past is natuurlijk afhankelijk van zijn of haar kwaliteiten en het karakter. Deze regel is niet anders dan bij mensen zonder autisme alleen zijn de kwaliteiten die mensen met autisme hebben veel beter ontwikkeld. Oog voor detail is een goed voorbeeld van een kwaliteit die eigenlijk bij alle mensen met autisme aanwezig is. Daar zijn genoeg banen bij te vinden zoals werken bij een cameratoezichtcentrale, maar ook controlerend werk als het controleren van jaarcijfers. De mensen die goed in rekenen zijn zouden perfect passen in de financiële sector. Wanneer je bijvoorbeeld als boekhouder werkt is dit toch een kwaliteit die heel erg belangrijk is. Iemand met autisme die heel erg handig met de computer is, kan een leuke baan zoeken in de IT-branche, als systeembeheerder of misschien als ontwikkelaar van computersoftware. Over het algemeen kiezen de meeste mensen met autisme voor een computer gerelateerde baan maar ook alle wetenschappelijke beroepen als bijvoorbeeld onderzoeker en banen als schrijver, technisch tekenaar of werken in een archief kunnen bij iemand met autisme passen. Voor de meeste autisten geldt dat zij liever niet in groepsverband werken maar ook dan is er in de voorgenoemde beroepen een goede en vooral leuke baan te vinden.
Werkgevers die gebruik maken van mensen met autisme
Gelukkig zijn er verschillende ondernemers die al wel ingezien hebben dat mensen met autisme perfecte werknemers kunnen zijn. Passwerk (Antwerpen) is hier een mooi voorbeeld van. Dit software bedrijf heeft namelijk uitsluitend test engineers met autisme in huis. Ook in Nederland zijn er verschillende ondernemers die met mensen werken die een vorm van autisme hebben. Autitalent is bijvoorbeeld een ondernemer die mensen met autisme inzet voor het digitaliseren van archieven zoals die van een gemeente. Dit blijkt een succes te zijn en nu wil Autitalent ook gaan proberen om mensen met Autisme in te gaan zetten in de financiële sector. Het gaat daarbij vooral om de routine klussen zoals het scannen, inboeken en controleren van facturen en het verwerken en controleren van financiële gegevens. Ook Specialisterren, NoXqs en A-factory werken met mensen die autisme hebben. Deze ondernemers richten zich op het testen en ontwikkelen van software en applicaties. Omdat mensen met autisme visueel heel sterk zijn, heel geconcentreerd kunnen werken en op details zijn gefocust zijn zij uitermate geschikt om als software testers aan de slag te gaan. ATC4ITC gaat zelfs nog een stapje verder mee, dit is namelijk een trainingscentrum en zij bieden de mensen met autisme een opleiding. Tijdens deze opleiding kan men opgeleid worden tot test engineer. Als de opleiding van ongeveer 6 maanden en een praktijkstage van 3 maanden zijn afgerond krijgt de kandidaat de mogelijkheid om bij het bedrijf als software tester aan de slag te gaan. Zij krijgen dan een jaarcontract waarbij er met de uren rekening wordt gehouden met de productiviteit van de werknemer en wat hij of zij qua hoeveelheid werk aankan. Naast deze ondernemers zijn er verschillende projecten die het mogelijk maken dat mensen met autisme een goede baan vinden en die ook kunnen behouden door voor goede begeleiding te zorgen.
Tips voor de werkgever
Wanneer mensen met autisme een baan hebben gevonden moeten zij beslissen om te vertellen dat zij autisme hebben. Vaak durven zij dit niet omdat men bang is om anders behandeld te worden of dat bepaalde taken of opdrachten niet meer gegeven worden. Toch is het goed om het juist wel te vertellen. Het kan voor iemand met autisme een opluchting zijn om het te vertellen en tevens kan de werkgever hier rekening mee houden. Veel werknemers zijn bereid om voor aanpassingen te zorgen, zodat iemand met autisme zijn werk goed kan doen. De aanpassingen die de werkgever zou kunnen doen zijn per persoon verschillend. Alle mensen, dus ook mensen met autisme hebben een ander karakter en verschillende eigenschappen, maar het zijn meestal kleine aanpassingen die gemakkelijk te realiseren zijn. Veel mensen met autisme hebben snel last van prikkels en hebben er daarom baat bij wanneer er een rustige werkplek gecreëerd wordt. Wel moet er op gelet worden dat dit niet overdreven wordt en dat de werknemer zich buitengesloten gaat voelen. Ook is het erg belangrijk dat er een vast aanspreekpunt is zodat het duidelijk is bij wie hij of zij moet zijn wanneer er een probleem of een vraag is. Duidelijke afspraken, een vaste dagindeling is een punt wat zeker niet vergeten mag worden. Mensen met autisme houden niet van klusjes tussendoor of een aantal taken krijgen met de mededeling: “kijk maar wanneer je wat doet.” Iemand met autisme wil graag weten wat er gaat gebeuren, met wie dat moet gebeuren, wanneer, waar en wat er daarna gaat gebeuren. Duidelijkheid en structuur. Wanneer deze aanpassingen goed en consequent worden toegepast zal de werkgever zien dat een werknemer met autisme altijd werk van zeer hoge kwaliteit aflevert en waarschijnlijk vele malen sneller dan een werknemer zonder autisme.
Mijne Heren ;
Erg spijtig zie ik ‘t zó dat de negatieve-vooroordelen steeds de winnaar zijn .
Ik zoek een werkgever die zich oa. kan vinden in “dialoog” .. uitermate geduldig gedurende de eerste tijd (helaas vind ik ‘n nieuwe start in een nieuwe omgeving bijzonder angstig , IK-MOET eerst wennen) .. als ik gisteren goed in me vel zat , dan is er redelijke kans dat ik morgen erg gespannen ben .. als ik “slecht”-verdrag vertoon dan is dat veelal een seining van overmatige spanning&stress , schelden of zeggen dat ik ‘n mooie clown ben werkt absoluut averechts , wat echter wél helpt dat is iets doen aan de (kennelijke-)-oorzaak .. ……………
Wie ,oooh , Wie .. .
Ja, jammer Hoogie Vincie. Dat we zitten met negatieve vooroordelen. Ik herken het wel.
Ik werk vanuit een SW-bedrijf bij een Kringloop bedrijf. Ik doe daar in eerste instantie de administratie. Op de bureaus van de leiding ligt ook aardig wat spul, en het kantoor is behoorlijk vol met spullen. Maar ben ook weleens in de winkel bij de boekenafdeling. De winkel is als het ware een magazijnruimte welke omgedoopt is tot een winkel. Deze wordt dagelijks veel bezocht door klanten en ook redelijk wat verkocht. Het is daar nogal rumoerig. Het is een gebouw die akoestisch gezien erg slecht is en gehorig. Ik werk daar 23 uur in de week en mijn werkcoach wil het liefst dat ik daar mijn volledige dienstverband benut. Ook moet ik mij aanpassen aan de chaotisch manier van werken van de werkleiding. En ik heb een chef met twee gezichten, die nogal onredelijk uit de hoek kan komen, maar aardig kan zijn, als het zijn meerdere betreft.
Als ik thuis kom, ben ik geestelijk helemaal stuk en moet ik mijn rust weer zien te winnen. Ook geeft me het depressieve klachten. Mijn werkcoach verteld me dan: dan moet je maar voor jezelf opschrijven wat je dwars zit, om zuiver voor jezelf af te reageren en voor jezelf hieraan een plek geven. En ik moet dan oordoppen dragen, welke ik zelf uit eigen portemonnee moet betalen. Ik heb het geprobeerd, maar het helpt niet. En ik twijfel of het helpt om veel duurdere oordoppen te dragen.
Zelf ben ik gediagnostiseerd met klassieke autisme.
Ik herken ook heel veel dingen uit jouw mail. Zelf had ik 2 jaar lang een werkgever die in het begin welwillend was. Ook ik had een jobcoach die me ondersteunde waar mogelijk. Maar steeds zoekt een werkgever je grenzen op,en als uitvlucht hoorde ik dan vaak: “We zien niets aan je” Ik was aangenomen als chef magazijn en paneelbouwer. Wat de ene chef tegen me zei als opdracht werd door de directie weer tegengesproken. Hoge werkdruk, ontbrekende of onduidelijke tekeningen, gereedschap wat niet voorhanden was, 6 personen die aan me trokken, opeens zomaar mijn buro afgepakt, laag salaris en nog veel lagere waardering. In een UWV tussenrapport werd ik na een jaar de grond ingetrapt. Ook ik moest van mijn jobcoach dingen opschrijven die me dwarszaten,en dat waren er zoveel dat ik ook door de stress bezweek. Ben nu ook weer depressief, mijn contract is be-eindigd. Ik wil alleen maar zeggen dat iemand met autisme vrijwel kansloos is op de arbeidsmarkt. Je moet je grenzen zelf bewaken, maar dat leverde bij mij alleen maar ruzie op met de leiding.. Ik ben gediagnosticeerd met PDD-NOS, hoewel mijn jobcoach zeker weet dat ik asperger heb.. wie het echt weet mag het zeggen..
Vraag om iedere dag het zelfde werk tot je je rust weer vind. Kijk naar je dagindeling. Misschien is het een idee om elke dag te werken maar minder uren. Dus eerder naar huis. Muziek luisteren als ik thuis kom of naar mijn vissen kijken helpt me om mijn werk los te laten. Herkenbaar. Het is de stress en het overdenken niet waard. Jouw leidinggevende moet naar je luisteren, wel zo rechtvaardig.. Heeft ook niets met ass te maken, jouw situatie vind niemand prettig.. Jouw jobcoach snapt het duidelijk niet.
Rianne Maas, ik herken wat je beschrijft. Zelf weet ik pas sinds mijn 53e dat ik ass heb, wat een hele shock was, maar ook veel uit mijn leven tot nu toe verklaarde. Ik ben zelf in de gelukkige positie gekomen dat ik van een drukke naar een rustigere werkplek ben gegaan op de ICT afdeling waar ik werk; andere functie die beter bij mij gaat passen. Details verwerken, uitzoekwerk…ook wel mieren…. genoemd door sommige collegae in de loop der jaren. Op de afdeling weet alleen mijn teamleider dat ik ass heb. Verder niemand binnen het bedrijf. Het wordt mij ook afgeraden om het binnen het bedrijf kenbaar te maken door de bedrijfsarts. Daarom was ik nogal verbaasd over dit artikel waar de aanrader in staat om het wel te vertellen. Ikzelf twijfel er ook nog steeds over; wel …of niet… ?
Ik had graag geweten dat mijn nieuwe collega autistisch is, dat had veel ellende voorkomen . ik snapte niks van het controle gedrag zelf ik wordt gecontroleerde behandeld. Ik Ben er overspannen van geraakt mijn weg kwijt geraakt in mijn eigen baan,. Had mij het maar wel gezegd, dan had ik mij kunnen inlezen. Nu is het te laat. Er is slecht contact. Ik wordt gezien als een sta in de weg. Ik Ben namelijk chaotisch. Geen goede combinatie dus. Ik moet dealen met een collega die geen contact wil maken met mij. Ik begrijp nu wel meer,maar………
Ik ben gediagnostiseerd met PDD-NOS. Ik woon in een woonvorm voor mensen met autisme. Ik ben de enigste van me woonvorm die hele dagen werkt. Ik werk 10 jaar bij het zelfde bedrijf. Ik heb meerdere keren tegen me bazen en managers verteld, dat ik een vorm van autisme heb. Helaas wordt hier niet na geluisterd. Ik heb zelfs tegen de manager, waar ik regelmatig te maken heb, tegen haar gezegd tijdens functionering gesprekken (meer dan 5x) dat ik een vorm heb van autisme. Ik heb zelf een specialist uitgenodigd, om het haar te vertellen op me werk. Maar zelfs daar luistert ze niet naar. Nu heb ik met haar knallende ruzie, omdat ze niet geluisterd heeft naar wat ik iedere keer heb gezegd. Het maakt niet uit of je het wel of niet zegt. Sommige mensen willen er geen gehoor aan geven en zullen dat ook nooit doen. Zelfs niet als er ruzie is, en het letterlijk tegen haar moet schreeuwen. Waar iedereen bij zit.
Ik werk ruim 20 jaar bij de overheid, heb tijdens mijn werk veel contact met ‘de burger’ en los aan de lopende band andermans problemen op (heerlijk puzzeltjes oplossen!)
Dik 10 jaar geleden ben ik gediagnostiseerd met Aspergers Syndroom. VOOR GEEN GOUD vertel ik dit aan mijn baas. De meeste van mijn directe collega’s heb ik het geprobeerd uit te leggen en alle andere collega’s vinden mij maar raar. Daar kan ik prima me leven.
Wat mij wel stoort zijn de geurige luchtverfrissers op de toiletten en het feit dat tegenwoordig de airco op kantoor dag en nacht aanstaat en dat maakt geluid. Overdag ietwat hinderlijk maar door al het andere geluid is het wel te doen, ‘s nachts is het één grote stoorzender en ben ik het liefst niet in het pand. Maar ja,probeer dat maar eens aan je baas uit te leggen… zonder te vertellen wat er aan scheelt.